Catégories
Interculturele ontmoetingen

Topsfeer tijdens de cultuuravond met thema “Karadeniz”

Op 24 april 2015 liet Beltud tijdens de cultuuravond « Karadeniz », een cultureel-divers publiek kennismaken met de Zwarte Zeestreek, een weinig gekende streek in Turkije.

Ongeveer 80 deelnemers hebben de specialiteiten van de regio geproefd en genoten van de gezellige sfeer.

De avond is begonnen met een voorstelling van de streek. Het gaat om een toeristische plaats en in tegenstelling tot het zuiden en het westen van Turkije is het bergachtige streek die in combinatie met haar bossen en de zee prachtige landschappen oplevert.

De inwoners, gedeeltelijk bestaande uit Lazen, worden gekenmerkt door hun blauwe ogen, lichte huidskleur en neus in de vorm van ‘de bek van een adelaar’. Zij leven van de productie van hazelnoten, waarvan Turkije 70% van de wereldexport vertegenwoordigt en van visvangst, voornamelijk ansjovis is typisch voor deze streek.

Na de voorstelling heeft iedereen geproefd van een typische menu bestaand uit linzensoep, gegrilde ansjovis, gevulde koolbladeren, maïsbrood en gepekelde groenten. Als dessert werd er ‘laz böregi’ geserveerd, bladerdeeg met pudding ertussen.

En geen enkele maaltijd zou zijn naam waardig zijn als deze niet werd beëindigd met een glaasje zwarte thee.

Het diner werd gevolgd door een dansvoorstelling  van een folkloregroep, genaamd “Horon”. De groep bestond uit 5 dansers en één “Kemençe”-bespeler (een snaarinstrument). De avond is geëindigd is een gezellige en ritmische sfeer.

This site is registered on wpml.org as a development site.