Catégories
Kunst van het Samenleven Tous

[:nl]Beltud bouwt bruggen op paasmaandag

De Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap en Dialoog BELTUD, een lidvereniging van de Federatie van actieve verenigingen in België FEDACTIO, heeft nogmaals de Vlaamse en Turkse gezinnen samengebracht. Deze activiteit is gerealiseerd in samenwerking met het PRIC en Vormingplus. Paasmaandag was dit keer de reden om samen te komen.
Vlaamse gezinnen hebben zich ingeschreven bij Vormingplus om tijdens Paasmaandag Turkse gezinnen over de vloer te krijgen. Turkse gezinnen die vrijwilliger zijn bij Beltud hebben zich ook kandidaat gesteld om op bezoek te gaan bij Vlaamse gezinnen. Zulke activiteiten worden al jaren gerealiseerd door Beltud en Vormingplus. Maar tot nu toe was het de gewoonte dat Vlaamse gezinnen op bezoek kwamen bij de Turkse gezinnen tijdens de Ramadan feest en Offerfeest. Met deze activiteiten hebben een 100 tal Vlaamse gezinnen een bezoek gebracht aan de Turkse gezinnen. Maar met de samenwerking van Beltud en Vormingplus is het de eerste keer dat Turkse gezinnen werden ontvangen door de Vlaamse gezinnen.
Eén van de doelen van deze activiteiten is het bevorderen van de sociale cohesie tussen de Vlaamse en Turkse gemeenschap. Op deze manier komen ze met elkaar beter in contact en kunnen ze kennismaken en iets leren uit elkaars culturen en gewoonten. En zulke feesten zijn de ideale momenten om deze culturen in de praktijk te zien.
Met deze laatste activiteit dat is georganiseerd door deze 2 instanties waren de Turkse gezinnen te gast bij Vlaamse gezinnen. De familie Tuncay die op bezoek waren bij de familie Gilmont vertelde dat “Pasen is het vieren van het einde van het vasten periode.” Er waren ook gezinnen bij die kleine kinderen hadden. Voor de ouders van familie Göküzüm was het een nieuwe ervaring, “Onze kinderen komen altijd thuis met paaseitjes. Nu hebben we zelf gezien dat het de gewoonte is dat de paashaas de eitjes in de tuin verstopt en de kinderen deze moeten zoeken. Daarna mogen ze deze eitjes lekker opeten.”
Via deze organisatie is er met Paasmaandag een 10 tal bijeenkomsten gerealiseerd. Het was voor beide kanten een gezellige dag en er is veel bijgeleerd van elkaars cultuur en gewoonte. Alle gezinnen hebben beloofd dat ze de contacten gaan onderhouden en dat dit het begin is van de verdere bezoeken in de toekomst.

This site is registered on wpml.org as a development site.